logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

  • 05.12.2012 - 001
  • 05.12.2012 - 002
  • 05.12.2012 - 003
  • 05.12.2012 - 004
  • 05.12.2012 - 005

Моника Флорова, Борис Дончев и Клаудия Пипев-Прошек от 12. Клас на гимназия Ерих Кестнер се занимаваха в продължение на 2 години с проекта „Дунав свързва”, като избраха темата „В търсене на българи в Дунавските страни”.

 

На 20. ноември в гимназия Ерих Кестнер се състоя презентацията на тяхната тема. Почетен гост беше Михаел Хабенбахер, консултант-координатор за немски език в България, ръководител на проекта „Дунав свързва”. Учениците показаха изработена от тях интерактивна карта, която онагледява населените с българи области. Докладът им съдържа информация за броя на българите, построените български училища и медиите в Германия, Австрия, Хърватска, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна. Беше акцентирано както върху успехите, така и върху проблемите на емигрантите.

 

Впечатляващи са примерите за Ружа Игнатова, българка, която се е интегрирала успешно в Германия и за братята Прошек – чехи, които са се преселили в България и чийто принос за София е значителен – Лъвов и Орлов мост, а също и пивоварна.

 

С голям интерес учениците от 11. клас проследиха доклада. Г-н Хабенбахер оцени изключително високо работата на учениците по проекта. Той смята, че постигнатото ниво отговаря на изискванията за подготовка за университетско образование.

 

Накрая се проведе разговор по темата и бяха споделени нови възможности за работа по бъдещи проекти.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм