logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

От месец август Детска градина "Ерих Кестнер" участва в проект по програма „Коменски” на Европейския съюз.

 

Успешно приключи първи етап от проекта "Опознай Европа чрез приказки" SETS - See Europe Through Stories, на програма "Коменски" на Европейския съюз. Детска градина "Ерих Кестнер" е участник в проекта заедно с още 3 детски градини от Баден Баден (Германия), Талин (Естония), Албуфейра (Португалия) и едно начално училище в Плубазурнек (обл.Бретан, Франция).

 

Целта на този проект е обмен на идеи и култури. Предвидено е всяка страна партньор да бъде домакин по време на 2-годишния проект. По този начин преподавателите ще имат възможност да се запознаят и с предучилищното образование на останалите, да съпреживеят ежедневието в Детските градини на страните участнички.

 

Участието на децата се свежда до запознаване с типични за страните приказки и разработването на няколко елемента от тях, като се акцентира върху националната идентичност.

 

Наред с културния обмен и европейското сближаване, целта на проекта е създаването на "Европейска книга с приказки" (European Story Book), за да се осигури достъп на обществеността до идеите и целите на проекта.

 

Предстои създаването и на официален сайт SETS Comenius-Projekt в Интернет.

 

Първата среща се проведе в град Баден Баден. Избраната приказка бе "Rumpelstilzchen". С помощта на декорации, ролеви игри и песни, разработени от колектива на Детска градина „Малкият принц”, естествено с участието и на малките възпитаници. Елементите, предварително предложени и обсъдени от партньорите, бяха хляб/мелница, танц и монети. Гостите предварително се бяха подготвили и донесли различни материали по темата. Децата, педагогическият персонал на немската детска градина, а и гостите имаха възможност да опитат различни видове хляб (гостите донесоха хляб от страната си), да разгледат снимки на мелници, да танцуват типични народни танци, да се запознаят с паричните единици на всички партньори.

 

С разнообразен снимков и видео материал, обогатени с нови идеи, гостите ще представят видяното и преживяното на своите възпитаници и колеги в родина си.

 

Следващата среща е в Плубазурнек, малко селище в област Бретан, Франция.

 

PDF файл 580 KB Детска градина "Ерих Кестнер" участва в проект по програма "Коменски" на Европейският Съюз

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм