logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Тази година звънецът призова децата от „Ерих Кестнер” на училище на трети септември. С пресни сили и много оптимизъм започна първият срок. Навреме пристигнаха традиционните дарения на книги и учебни материали от страна на Германското посолство в София. По-късно получихме материали за училищната библиотека и от посолството на САЩ.

 

След дългата лятна ваканция, учениците се концентрираха най-вече в овладяване на материала по учебната програма. Първите извънучилищни мероприятия бяха планирани за края на септември. Третокласниците и четвъртокласниците от българския и германския сектор заминаха на Зелено училище в Чепеларе. Петокласниците пък, посетиха старата българска столица Велико Търново и научиха много нови неща за Втората Българска държава.

 

Гимназистите от девети до дванадесети клас упражниха знанията си по немски език като екскурзоводи. Водени от Мария Недкова те посетиха на 25.10. Рилския манастир, а на 21.11. – Благоевград. Учениците сами бяха подготвили текстовете си за посетените забележителности.

 

Учениците от предучилищната група и тези от 1. до 3. клас празнуваха заедно с немския сектор, с родители и учители празника на Свети Мартин и изпълниха с весела глъчка и светлината на десетки фенери района на училището. Третокласниците бяха подготвили и сценка от живота на светията, закрилник на бедните.

 

Също през есента шест момичета от нашето училище участваха в детската Евровизия и спечелиха второ място с песента „Тайни мечти” по текст и музика на една от малките ни изпълнителки, Ана-Мария Делиева. Победителките са част от вокалната група на училището – „Пеещите кенгура”, ръководена от учителката ни по музика – Пламена Златева.

 

Спортистите ни също бяха много активни през есента. Те участваха във футболния турнир на частните училища в София, организиран от фирмата ЕЛПИ Супер Спорт. И двата отбора, на гимназистите и на учениците от основното училище се представиха добре, макар този път да не успяхме да грабнем една от купите. Калоян от 8б ни зарадва със златен медал по борба.

 

И учителите ни пожънаха успехи през есента. Жени Маринова и Мариана Джевлекова бяха наградени за успехи в преподавателската работа от Българската асоциация на частните училища, на която нашето училище е член и съосновател, а директорът на училището, Прокоп Павлов изнесе доклад на конференцията по повод десетгодишнината на асоциацията.

 

Зимата беше доста гореща за дванадесетокласниците ни. Шестнадесет от тях се явиха на изпита за сертификат по немски език между средата на ноември и средата на декември. Резултатите още не са пристигнали, но ние вярваме в нашите ученици и им стискаме палци.

 

След напрежението на есента и ранната зима всички бяха в очакване на коледните празници. Коледното тържество в училището включваше театрална постановка и боулинг, а гимназистите се забавляваха на станалата традиционна „коледна дискотека”.

 

Не всички деца обаче бяха в коледно спокойствие. Нашите „Пеещи кенгура” изнесоха с новите песни на Хайгашот Агасян коледен концерт в НДК. Той премина при пълен успех и ще бъде излъчен по първа програма на българската телевизия на 25.01.-петък от два часа след обяд.

 

В коледното оживление не забравихме и онези, които са малко или повече ощетени от живота. Традиционните коледни дарения на нашите ученици този път бяха под формата на завивки, прахосмукачка и миячна машина за помощното училище в гр. Трън.

 

По Коледа се разделихме и с нашата преподавателка по немски език Ане Шумахер, която се върна в Германия. На добър път, Ане и до нови срещи!

 

Най-после заслужена почивка! Коледната ваканция учениците прекараха по различен начин, при семействата си, на гости при близки и познати, или пък с техните училищни приятели на ски на Стара планина. Под надзора на учителя по спорт, Павлин Кънев няколко момчета и момичета от гимназията се радваха на метър и половина дебелия сняг в местността Кокалско в Етрополския Балкан.

 

Отново на училище от 07.01. всички бяха заредени с енергия и готови за нови успехи. За абитуриентите настъпи време да помислят не само за знанията по предметите, но и затова какво ще направят с тях в бъдеще. Точно с тази цел бе поканена Директорката на направление Германистика в Нов Български университет, Анелия Ламбова. В лекция пред 11 и 12 клас тя запозна гимназистите не само с условията за кандидатстване и перспективите за работа на германистите, завършили НБУ, но и с възможностите и условията за полагане на изпити за австрийската езикова диплома, която се признава още в Германия и Швейцария. Езиковите нива са от детско, KID 1, до най-високото – С1.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм