logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

10 години в ЧНУ „Ерих Кестнер“ навърши програмата за културен обмен „Kulturweit“. Основите на тази важна инициатива, превърнала се в традиция за училището, полага неговият директор г-жа Лидия Василева. И до днес учениците и екипът от преподаватели продължават с желание да участват в програмата и да я определят като една от най-полезните инициативи както за децата, така и за учителите.

  • 24.06.2022
  • 24.06.2022
  • 24.06.2022
  • 24.06.2022

 „Kulturweit“ е програма за международна доброволческа работа на Германската комисия за ЮНЕСКО в областта на външната културна и образователна политика, финансирана от Федералното министерство на външните работи. Чрез тази програма млади хора от Германия извършват доброволна социална дейност в чужбина, като се запознават с работата на училищата и културните институции, националните комисии на ЮНЕСКО и обектите на природното наследство по целия свят в продължение на шест или дванадесет месеца. 

През изминалите десет години 10 доброволци от Германия активно участват в живота на ЧНУ „Ерих Кестнер“ с подкрепата на г-жа Жана Калоянова, която отговаря за тях. Някои от тях вече познавате от статиите в нашия сайт.

С учениците от 2. до 12. клас германските младежи системно провеждат автентични разговори на ежедневни теми, оказват помощ при въпроси, свързани с обичаите, традициите, немска училищна система, доброволчеството. С голямо желание и отговорност участват в планирането и провеждането на уроците по немски език в различните класове.

Те подкрепят учители и ученици в работата им по придобиването на немска езикова диплома (DSD I, DSD II), като провеждат дискусии и разговори по темите за устния изпит. Помагат с идеи и знания при организирането и провеждането на училищни финали на международните проекти „Четящите“ и „Младежта дебатира“, както и в Конкурса по история на Президента на Германия.

Уверени сме, че както в настоящето, така и в бъдеще учениците и учителите от ЧНУ „Ерих Кестнер“ ще продължат да участват активно в този културен обмен между България и Германия и това ще продължи да носи знания и умения, приятни моменти и безценни спомени на всички участници в програмата.

През ползотворните десет години на доброволчески културен обмен заедно с преподавателите и учениците от ЧНУ „Ерих Кестнер“ усърдно работиха:

Сара Паф (2013); Антония Мур (2014-2015); Лизане Шрамайер (2016); Хенриете Вайс (2016); Лукас Грос (2016-2017); Тереза Мюлер (2017-2018); Клара-Софи Румел (2018); Лина Нажи (2019); Амели Хуфнагел (2021); Заша Сандулаке (2022).

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм