logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

„От всички светове, които човекът е създал, този на книгите е най-могъщият“. С тези мисли на немския поет Х. Хайне стартира училищният кръг на международния проект „Четящите“ (Lesefüchse international), в който учениците от 10.клас взеха участие. Проектът насърчава желанието за четене и дава възможност да се надникне в съвременната немска литература.

  • 16.03.2022

От октомври до март учениците, заедно с преподавателя си по немски език Жана Калоянова, се гмурнаха в света на книгите благодарение на два романа: „Странично действие“(„Side Effect“ von Lukas Erler) и „Беше славеят“ („Es war die Nachtigall“ von Katrin Bongard). Училищният финал, който се проведе на 10 март, бе последната спирка от тяхната работа по проекта. В продължение на 60 минути участниците дискутираха най-важните аспекти и послания в прочетените от тях книги. Десетокласниците имаха възможност да изразят своята позиция и да я подкрепят с факти. С интерес и разбиране дискутираха по актуални за нашето време теми относно опазването на околната среда, защитата на животните, тестването на лекарства върху хора, хакерството и веганството като начин на живот. Учениците изказаха мнение и по близки за тях теми като приятелство, любов, семейство.

Журито (г-жа Лидия Василева, директор на училището, и Жана Калоянова) избра за победител Бойко-Александър Ортнер. Този избор бе напълно подкрепен и от неговите съученици и той заслужи честта да представи ЧНГ „Ерих Кестнер“ на националния финал, който ще се проведе на 10 и 11 май в гр. Ловеч. На победителя му предстои да прочете още една книга и да се подготви по темите, които се разглеждат в нея. Пожелаваме на Бойко да бъде здрав и ще му стискаме палци за добро представяне на националния финал!

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм