logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

На 12 октомври 2021 г., по покана, отправена от Калоян Христов, гост в ЧНГ „Ерих Кестнер“ ще бъде гл. ас. д-р Иван Христов от Института по литература към БАН. Срещата ще подпомогне работата на учениците, изучаващи профил „Български език и литература“ и е част от дейностите в модул „Творческо писане“.

  • 09.10.2021

Иван Христов е и един от най-известните съвременни български поети. Участвал е в литературни фестивали в Мароко, Мексико, Франция, Полша и ред други страни. Книгите му са превеждани на няколко езика. Той е български поет и литературовед. Автор е на стихосбирките „Сбогом, деветнайсти век“ (носител на наградата за най-добър поетичен дебют от Националния конкурс „Южна пролет“ 2002 г.), „Бдин“ (носител на националната литературна награда „Светлоструй“ 2006) както и на академичната монография „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2009). През 2016 г. в Румъния е публикувана неговата двуезична книга „Бдин, следван от Американски поеми“, на български и на румънски. През 2018 г. излиза неговата четвърта поетична книга „Любовен речник”, за която получава наградата „Културата е спасение за хуманността“ на Международния форум на поезията Сафи, Мароко 2018 г. От 2010 г. е член на организационния комитет на Международния фестивал „София: Поетики“ и „Софийските метафори“.

Иван Христов е редактор на двете издадени книги с поезия на Калоян Христов – „Съвпадения“ (2018) и „Солени молекули“ (2020, изд. „Знаци“). Последната е реализирана благодарение на голямата награда от Националния литературен конкурс „Море“ през 2019 г., която бе връчена на Калоян Христов. Най-скорошното признание за книгата е известно от няколко дни, тъй като комисията на една от най-престижните награди за българска литература – националната награда „Перото“, номинира „Солени молекули“ за награда в категория Поезия наред с книгите на Владимир Левчев, Димана Йорданова, Александър Байтошев и др.

На срещата, която ще се състои от 14:20 ч., са поканени всички желаещи да научат повече за съвременното изкуство, съвременната българска поезия и умението да твориш. Срещата се провежда с подкрепата на директора на училището г-жа Лидия Василева и управителите на ЧНУ „Ерих Кестнер“.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм