logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Един по-различен час по Български език имаха учениците от Частна немска гимназия "Ерих Кестнер" на 9 март. По покана на учителя по БЕЛ – Калоян Христов, в гимназията гостува доц. Владислав Миланов от катедра „Български език“ към факултета по Славянски филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той отдели от времето си, за да дискутира със зрелостниците и осмокласниците важни проблеми относно езиковата култура.Основните теми, които бяха засегнати от доц. Миланов, бяха грешките, които се допускат в публичната реч, разговорната небрежност, фамилиарността, които водят до бедна езикова култура и дори невъзможност за създаване на смислен текст или теза. От няколко години доц. Миланов е част и съосновател на Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч, в който чрез анкети се изследва как говорят публичните лица. Наблюдава се постоянно нарушаване на езиковите норми, най-често от министри и журналисти, които смятат, че могат да говорят в национален ефир така, както комуникират в заведение с приятели, сочат резултатите от изследванията на Центъра.

  • 11.03.2021
  • 11.03.2021
  • 11.03.2021
  • 11.03.2021

"Тези нелогични и неадекватни езикови употреби ни заобикалят, но ако човек се замисли - има логика в езика. Когато човек си подреди думите и ги напише правилно, става разбираемо." - подчерта доц. Владислав Миланов.
Доцентът отбеляза също, че трябва да се внимава кога, за какво и с кого се говори, за да може речта да бъде достатъчно въздействаща. Той отправи покана към учениците в 12. клас да се присъединят към предстоящите дискусионни клубове с журналисти на актуални теми по български език. Не толкова известен факт е, че някои журналисти търпят финансови санкции, когато допуснат правоговорна грешка в национален ефир. На срещата бяха припомнени някои важни езикови правила, които се грешат често, а присъстват и в държавния зрелостен изпит.
Доц. Владислав Миланов направи презентация, която обръща внимание до къде стигат българските политици с обидите в публична среда. В нея бяха цитирани някои от изказванията в българското Народно събрание, с които депутатите често се „замерят“ от парламентарната трибуна.
Гостът посети и учениците от 8. клас, които активно взеха участие в дискусията за опазването и надграждането на българския език.
В края на двете срещи доц. Миланов подари на всички ученици книги от университетското издателство „Св. Климент Охридски“, написани от негови студенти.
Въпреки тревожните тенденции за бъдещето на езиковата култура, Миланов завърши с нещо оптимистично послание към учениците: "Изпозлвайте ги. Чрез думите и тяхното правилно използване се създават светове на разбирателство и с тях по-лесно можеш да достигнеш човека.”


Автор: Десислава Панайотова, 
12. клас

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм