logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Вдъхновяващ гост посети часовете за профилирана подготовка в 12. клас на ЧНГ „Ерих Кестнер“. Д-р Иван Христов, който е гл. асистент в Института за литература към БАН, проведе с учениците полезен и интригуващ разговор, посветен на литературата около и след Първата световна война.

  • 1.12.2020

Виртуалната визита се осъществи по покана на преподавателя по БЕЛ – Калоян Христов, а дванадесетокласниците създадоха гостоприемна атмосфера, в която бяха засегнати темите за родното в българската литература, модернистичния светоглед от индивидуализма, през творчеството на Гео Милев до появата на жената автор в лицето на Елисавета Багряна.

Участниците в разговора не подминаха и фигурата на Атанас Далчев, спряха се и на литературния кръг „Стрелец“.

Интересен дебат се оформи около трудностите, които времената на криза създават. В хода на дискусията д-р Христов успя да съпостави периода след Първата световна война със съвременните предизвикателства, които завладяват света. Така урокът придоби литературно-исторически характер,  кореспондиращ с актуалността на нашето време, което удовлетвори всички участници в него.

Иван Христов е български поет и литературовед. Автор е на стихосбирките „Сбогом, деветнайсти век“ (носител на наградата за най-добър поетичен дебют от Националния конкурс „Южна пролет“ 2002 г.), „Бдин“ (носител на националната литературна награда „Светлоструй“ 2006) както и на академичната монография „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2009). През 2016 г. в Румъния е публикувана неговата двуезична книга „Бдин, следван от Американски поеми“, на български и на румънски. През 2018 г. излиза неговата четвърта поетична книга „Любовен речник”, за която получава наградата „Културата е спасение за хуманността“ на Международния форум на поезията Сафи, Мароко 2018 г. От 2010 г. е член на организационния комитет на Международния фестивал „София: Поетики“. В момента работи в Института за литература при Българската академия на науките.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм