logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

  • 18.02.2016 - 001
  • 18.02.2016 - 002
  • 18.02.2016 - 003
  • 18.02.2016 - 004
  • 18.02.2016 - 005
  • 18.02.2016 - 006
  • 18.02.2016 - 007

От 02.02.2015 до 31.01.2016 преподавателят по немски език в ЧНГ „Ерих Kестнер“ Жана Калоянова взе участие в квалификационна програма за преподаватели по немски език на Службата за педагогически обмен на ФРГ. Днес тя ни разказва накратко за едногодишния си престой в Германия.

Преди една година като участник в тази програма бях разпределена в училище „Майнц- Бретценхайм“. Учебното заведение се намира в град Майнц, столица на федерална провинция Райнланд-Пфалц. В училището се обучават деца от пети до тринадесети клас, като паралелките във всеки клас са шест. Понеже моето училище е значително малко, това училище ми се стори наистина огромно. От няколко години се предлага и целодневно обучение. За мен бе истинско предизвикателство да се ориентирам в училището и да „разкодирам“ учебната програма. Бях приета сърдечно от моите немски колеги. При посещенията в часовете по немски език получих много нови идеи и материали. Имах и възможността активно да участвам в учебния процес както и самостоятелно да преподавам . Това ми позволи да разширя моята професионална и езикова квалификация и сега мога да приложа придобитите знания и опит в моето училище. В рамките на тази програма проведох проект в 6.клас. Темата на проекта беше „Играта на цветовете червено и бяло“. С голяма готовност и радост учениците взеха участие в проекта, като показаха много креативност. На заключителното заседание в Бон представих успешно проекта си пред комисия и колеги. Тъй като централната тема на проекта е интеркултурният обмен ще проведа проекта и с моите ученици от 9.клас. През март започва нашата работа по него и на деня на отворените врати в гимназията учениците ще представят проекта и неговите резултатите.

Когато човек е цяла година в Германия, той може по-отблизо да се запознае с ежедневието на местните и да участва в различни мероприятия, например в карнавала в Майнц. Разгледах и посетих много градове. Сега мога да предам на моите ученици една актуална картина на Германия. Разполагам с много снимки и материали, които ще използвам в учебния процес, за да разказвам от първо лице на учениците ми за различни немски градове, за немските нрави и обичаи. По този начин се надявам да събудя още повече интереса им към немската култура и да разпаля любовта им към немския език.

Накрая бих искала да кажа, че участието ми в тази квалификационна програма си заслужава. Независимо,че ми липсваха семейството, приятелите и колегите, съм твърдо убедена, че моят едногодишен престой в Германия е една голяма стъпка напред в моето личностно и професионално развитие."

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм