logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

  • 25.04.2015 - 001
  • 25.04.2015 - 002
  • 25.04.2015 - 003
  • 25.04.2015 - 004
  • 25.04.2015 - 005
  • 25.04.2015 - 006
  • 25.04.2015 - 007
  • 25.04.2015 - 008

На 16.04.2015 г.за трета поредна година се състоя Денят на отворените врати в Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“. И тази година беше спазена хубавата традиция да се засажда дърво – инициатива на преподавателката по английски език Светла Крупева. Този път задачата се оказа доста трудна поради каменистия терен. Наложи се момчетата да покажат сила, упоритост и съобразителност, за да извадят голям каменен блок. С кирки, лопати, лост и въже Никола Гагов и Теодор Буркхардт от 9. клас, Алек Гешев и Никола Илиев от 10. клас, Исидор Испиридис и Иван Тодоров от 12. клас успяха да освободят място за ябълково дърво. С ентусиазъм всички ученици се включиха в засаждането му, а госпожа Лидия Василева, директор на гимназията, сподели: „Дърво, което е засадено с толкова много любов, задължително ще се прихване”.

Проведоха се открити уроци по немски език в 8. и 9. клас, английски език в 9. и 12. клас и български език и литература в 10. и 11. клас. Учениците от 8. клас с ръководител Ели Манова презентираха проект на тема: „Страхотните неща в моята гимназия“, който включваше интервю, представяне на училищния патрон и гимназията, анкета във всички класове и обсъждане на нейните резултати, скеч, показващ умението на учителя да мотивира учениците да учат с интерес, и филма „Един учебен ден в гимназия „Ерих Кестнер“. На финала осмокласниците раздадоха изработените от тях интересни брошури, които отразяваха тяхното лично мнение за гимназията. Гости на презентацията бяха Йорг Каснер, главен координатор по немски език за България, управителите на ЧНУ „Ерих Кестнер“, родители, управители, ученици и учители.

Учениците от 9. клас под ръководството на Пенка Павлова представиха четири книги от немскоезични автори в рамките на проекта „Четящите“. Бяха показани трейлъри към всяка книга, изработени от деветокласниците, както и снимки от работния процес, от презентацията на проекта пред гимназията, от връчването на грамоти за всеки участник от Йорг Каснер. Беше обявен победителят на училищния финал – Мария Иванова, която ще участва в националния финал заедно с ученици от София и от цялата страна. Интересен момент от открития урок, на който присъстваха родители, ученици и управителите на училището, беше показаният запис на дебата, проведен на 17.03.2015 г. с модератор Антония Мур, доброволка от Германия по програма за културен обмен.

Проведеният учебен час в пълния с ученици и родители кабинет по химия и биология се превърна в празник на науката и технологиите, като дискусиите бяха на английски език. В проекта „80 момента, които оформиха света“ с ръководител Светла Крупева презентации изнесоха Ния Русева, Мартин Дурчов и Исидор Испиридис от 12. клас, Анне-Лизе Ахаммер и Мария Иванова от 9. клас. Силно впечатление направи лекотата, с която говориха за нанотехнологиите, ядрената енергия, компютърните технологии, откриването на пеницилина, приноса на Алберт Айнщайн за науката. За Анне-Лизе и за всички нас в този ден имаше още един повод за радост и гордост, тъй като пристигна новината за нейното успешно представяне на националното състезание по английски език. Със своя резултат - 67,5 точки от 70, тя се класира на трето място в София и на седмо в страната.

В кабинета по български език и литература в присъствието на учениците от 10. и 11. клас, родители, училищния психолог Юлия Попова и управителите се проведе открит урок на тема: „Героите бунтари и мечтатели в западноевропейската и американската литература“. Предмет на обсъждане бяха както класически творби като „Дон Кихот“ и „Граф Монте Кристо“, така и произведения от чуждестранната литература през 20. век, които не са включени в учебната програма, но провокират интереса на гимназистите – „Спасителят в ръжта“, „Да убиеш присмехулник“ и „451 градуса по Фаренхайт“. В дискусията за нравствените ценности се включиха със задълбочени изказвания Мина Лазарова, Анна Инджева, Христо Вучев, Вероника Миланова, Борислава Алексова, Виктория Павлова и Катерина Бояджиева, които изработиха оригинални плакати.

Денят на отворените врати се превърна в празнично събитие в живота на гимназия „Ерих Кестнер“ и доказа за пореден път, че високото ниво на знанията на нашите възпитаници се дължи на ползотворното сътрудничество между учителите, учениците и родителската общност.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм