logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Да се пренесеш в света на книгите, да си мислещ и анализиращ млад човек, е една повече от добра новина.

Инициативата е на Консултантската служба по немски език и дава възможност на ученици от източноевропейски страни, включително и от България, да участват в продължение на една учебна година в международния проект „Четящите”. Експерти-консултанти от Германия извършиха подбора на книгите, които са дарени на всички училища, заявили желанието си да бъдат включени в проекта. Поставени бяха условия към участниците, защото броят им е ограничен.

Кандидатурата на група от 10 ученици от 9. клас от Немска гимназия „Ерих Кестнер” беше одобрена! Започна се с четенето на книги от немскоезични автори, водят се читателски дневници, изработват се плакати по отделните теми, играещи важна роля в литературните произведения, създават се и истински произведения на изкуството като скици и портрети, макети на главните герои, както и авторски трейлър към книга.

Една от темите, която присъства във всички творби, е „Семейните отношения”. Учениците имаха възможността да използват въображението си и на една от срещите под ръководството на господин Йорг Каснер, главен консултант по немски език за България, да обсъдят и музикално произведение, третиращо отношенията между родители и деца, след което се проведе разговор за преоткриване на различни аспекти в книгите. Най-впечаляващо беше споделянето на личните възгледи на подрастващите, на собствения им опит и възгледите им за добре функциониращи взаимоотношения между родители и деца.

Желанието на участниците и ръководителите на проекта от българска и немска страна е творческата работа по проекта да продължи да ги мотивира към нови знания и прозрения, към успешно представяне на училищния и на националния финал.

Но това, което оставя отпечатък и запазва искрата на възрожденския дух, е съприкосновението с книгата и любовта към нея в реалния живот.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм