logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

В деня, в който православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец в часовете по български език и литература учениците от 9., 10. и 12. клас разгледаха части от житието на светеца. 

  • 06.12.2021

Заниманието е продължение и допълнение на работата с жития на светци от 8. клас, чрез което гимназистите научиха и изясниха факти около живота и делата на Св. Николай Мирликийски. Освен като форма на отдаване на почит към светеца, интерпретациите и работата с подобен тип текстове са полезни за гимназистите, тъй като обогатяват техните литературни, исторически и духовни знания.

В рамките на часа младежите научиха още, че паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил пред Господ, и на 9 май/22 май - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Друг интересен за тях факт бе, че всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет, тъй като Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено "най-големият между родените от жени" (Мат. 11:11) - св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен.

 

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм