logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Ученици от модула "Творческо писане", воден от Калоян Христов, ще вземата участие в един от най-големите литературни форуми, организирани в България. В два поредни дни поети от целия свят ще обиколят столицата и ще пишат на емблематични за града места.

  • 20.09.2022

В това предизвикателство се впускат и учениците от Частна немска гимназия "Ерих Кестнер".

В тазгодишното издание ще вземат участие поети, преводачи и културни мениджъри от Украйна, Румъния, Хърватска, Северна Македония, Турция, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Унгария, Великобритания и България. Специално участие във фестивала ще имат и учениците от специализираната литературна паралелка на Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, София.

В рамките на два дни – 24 и 25 септември, участниците ще проведат поетичен пленер, ще напишат, преведат и прочетат пред широката публика стихотворения, посветени на емблематични за нашата столица места: Църквата „Света София“, Чешмите с минерална вода при Централна баня (статуята на Аполон Медикус на Георги Чапкънов) и Комплекс „Антична Сердика“ (археологическите разкопки от Сердика, експонирани на ларгото).

Във фестивала ще участват поетите:

ГОСТИ:

Петер Шрагер (Румъния)

Людмила Дядченко (Украйна)

Сафета Осмичич (Босна и Херцеговина)

Том Филипс (Великобритания)

Борче Панов (Северна Македония)

Лабуд Лончар (Черна гора)

Золтан Чехи (Унгария)

Даниела Андоновска-Трайковска (Северна Македония)

Ефе Дуян (Турция)

Раду Ванку (Румъния)

Джеймс Епълби (Великобритания)

БЪЛГАРСКИ

Роза Боянова

Наталия Недялкова

Вили Колева

Петър Чухов

Анастасия Стоева

Калоян Христов

Иван Христов

ПРОГРАМА:

Официалното откриване на Международен поетичен фестивал „Софийските метафори" 2022 ще бъде в Унгарския културен институт на 24 септември, събота от 18.00 часа.

Международното поетично четене „Софийските метафори” 2022 ще се проведе на 25-ти септември от 16.00 часа в Ларгото на София. На него всички поети ще представят пред широката софийска публика творбите, създадени по време на поетичния пленер, както на родния си език, така и в превод на български.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура” към Столична община, Унгарски културен институт - София, Сдружение „Free Sofia Tour“, Музей за историята на София.

Всички събития ще бъдат със свободен вход и ще отговарят на актуалните санитарни изсквания за защита от Covid – 19.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм