logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Преподавателят по БЕЛ Калоян Христов бе удостоен с Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“. Седемнадесетата церемония по връчване на наградите се проведе в Габрово, в Деня на народните будители – 1 ноември, а журито бе оглавено от проф. Николай Димитров, който оцени високо книгата „Солени молекули“ (ИК „Знаци“).

  • 04.11.2021
  • 04.11.2021
  • 04.11.2021

Изключителна гордост и вдъхновение за ЧНУ „Ерих Кестнер“ са не само редицата признания, които учениците ни получават за знанията и уменията си, но и успехите на преподавателския екип. Пожелаваме на Калоян Христов да продължава да вълнува своите читатели с творбите си и да не спира да предава любовта към литературата и на своите ученици!

Поместваме отзива от проф. Николай Димитров за стихосбирката „Солени молекули“, която също така попадна и в разширения списък с номинирани книги за Националната литературна награда „Перото.

Проф. дфн Николай Димитров за „Солени молекули“ на Калоян Христов:

Калоян Христов. Солени молекули. Изд. Знаци, 2020 Истинско удоволствие е да четеш такава поезия, която мъдро се вглежда в света наоколо и в собствения свят без да ги разделя. Книгата носи духа на източната поезия в умението да съзерцава дребните видимости на материалния свят и да ги промечтава като много важни и дълбоки за индивидуалната човешка екзистенция. Поезия лапидарна, изразителна, почти безглаголна, изговаряща тишината на невидимото, преливаща неусетно от сетивното към метафизичните видения на душата, от случващото се към онова което мечтаем да се случи. Поезията на Калоян Христов е поезия на мига-вечност, който не може да бъде задържан освен като усещане за хармония, усещане за преливане между тъгата и радостта от живеенето, от преходното към вечното. Тези кратки стихове са и малки медитации, в които изпитваме красотата на живота. Дори и тъгата от самотата в тях е красива. Хубаво е, когато толкова млад човек притежава такава смирена и изтънчена чувствителност за света и собствения аз в него.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм