logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

 

Десетокласникът от Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ Олег Димов е тазгодишният победител от националния кръг на международното литературно ученическо състезание Lesefüchse (Четящите). Финалът на надпреварата за четящи на немски език ученици се проведе на 2 и 3 май в европейската столица на културата – град Пловдив.

  • 07.05.2019
  • 07.05.2019

Lesefüchse се организира ежегодно, а в него участват държави като България, Русия, Беларус, Естония, Грузия, Латвия, Монголия, Румъния, Унгария. Това е петото издание на състезанието у нас.

Надпреварата преминава в три етапа - училищен, национален и международен (финален) кръг. В продължение на една година участниците четат и анализират четири големи немски произведения, върху които след това дебатират. В тазгодишното издание учениците се готвиха върху:

  1. “Cache” на Marlene Röder
  2. “Der Drohnenpilot” на Torsten Nesch
  3. “In enem fremden Wald” на Doris Dörrie
  4. “Vierzehn” на Tamara Bach

Право да организират училищен кръг и да излъчат представител в състезанието имат утвърдените DSD училища, каквото е и ЧНГ „Ерих Кестнер“.   

Ученици от девет училища от цяла България премериха сили на националния финал на Lesefüchse в Пловдив. На него присъства и авторът на една от разискваните книги „Cache“ - Marlene Röder, която беше и част от журито.

След оспорваната надпревара, безапелационен победител стана Олег Димов, който „грабна“ журито и публиката с аналитичното си мислене и отлично владеене на немския език. Олег спечели възможността да представи България и ЧНГ „Ерих Кестнер“ на международния финал на „Четящите“ в Берлин, който ще се състои на 15 септември 2019 г. Пожелаваме му успех! 

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм