logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Немското училище „Ерих Кестнер“ в квартал Люлин, София, се включи в проекта #DrawDisability – кампания за повишаване на осведомеността сред децата, родителите и учителите относно уврежданията.

Директорът на Основното училище, Прокоп Павлов, e един от първите, които веднага откликват на идеята и изявяват желание за участие в проекта. Изпълнението му е поверено на Людмила Величкова, учител по изобразително изкуство, която споделя пред представител на един от организаторите GLOBI (Глобална обсерватория по приобщаването), че въпросът за уврежданията и приобщаването на хората с уврежданията в обществото е изключително важен.

В час при отворени врати тя обяснява на децата, че „Уврежданията не са здравословен проблем, а проблем на обществото. Обществото трябва да съдейства, за да могат хората с увреждания да се развиват е важно техните проблеми да бъдат дискутирани, за да бъдат преодолени.“

Децата от 6-ти клас демонстрират изключителна осведоменост по въпроса на уврежданията. Те посочват примери на световноизвестни личности като Андреа Бочели, Стивън Хокинг, Дженифър Анистън (пример за дислексия). В уъркшопа преди художествената задача, на тях са им снимки на деца с различни увреждания, които те безпогрешно разпознават – включително аутизъм, дислексия, синдром на Даун. Това дава основа за дискусия относно невидимите увреждания.

Децата са единодушни, че хората с увреждания са неразривна част от обществото, която не бива да бъде изолирана, че на тях трябва да се помага, да се обръща внимание, да не се допуска изоставянето им.

Децата имат възможност и да изпитат какво е това да имаш зрителни увреждания, обикаляйки кабинета с превръзка на очи, напътствани от съучениците си. „Странно, все едно съм никъде“, е един от коментарите на шестокласниците. След това те се заемат да изработят план за своите рисунки.

Техните съученици от по-ниските класове вече приключват своите рисунки, за да ги изпратят за участие в Международния форум по образование в Инчеон, Южна Корея – първата инициатива от програмата, която предвижда излагането на най-добрите рисунки на редица световни форуми.

Обявен е и конкурс, който ще определи най-добрите рисунки, за да бъдат те изложени в кулоарите на 70-ото Общо събрание на ООН.

#DrawDisability (Нарисувай увреждането) е международна кампания, чието начало е поставено от Първа инициатива за глобално образование на генералния секретар на ООН (GEFI), в партньорство с Глобална обсерватория за приобщаване (GLOBI) и Младежката група за насърчаване на Първата инициатива за глобално образование на ООН (GEFI-YAG).

Рисунките могат да се снимат и изпратят онлайн чрез формуляра на www.globi-observatory.org/DrawDisability или чрез е-поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Източник: GLOBI

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм