logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Идеята за проекта „Make our city more friendly and smiley” („Да превърнем София в по-приветлив и усмихнат град”) се роди спонтанно сред учениците от гимназия „Ерих Кестнер” в разговорите за екология, които са честа тема и в часовете по английски език при госпожа Крупева. Да направят нещо сами, с което да дадат пример и на останалите, бе основният мотив, който обедини всички класове около основните инициатори – учениците от 11 клас.

Първата стъпка бе да се създаде сайт www.saveourcity-bg.com, с което се заеха Исидор и Мартин. На него учениците публикуваха грозни кадри от буквално опаковани с неграмотни oбяви дървета, стълбове и електрически табла в столицата. Втората стъпка бе да се организира среща с представители на Столична община, на която да се изяснят законовите уредби и да се уточни формата на акцията. Учениците получиха мигновена подкрепа в лицето на директора на Главния Инспекторат от Столична Община г-жа Веска Георгиева.

На 5 ноември представители на Столична община посетиха гимназия Ерих Кестнер и се срещнаха с ученици от всички класове. Прието беше предложението, направено от г-н Иво Пенев, инспектор от Столична община, освен да почистват, учениците също така да боядисват и рисуват. Тази идея внесе и промяна в самото заглавие на проекта. Първоначалното мото „Да спасим нашия град ” прерастна в „Да превърнем София в по-приветлив и усмихнат град” На срещата се определи и дата на първата акция - 8 ноември, като Столична община се ангажира с определяне на обекти, предоставяне на материали и надзор по време на мероприятието.

  • 16.11.2013 - 001
  • 16.11.2013 - 002
  • 16.11.2013 - 003
  • 16.11.2013 - 004
  • 16.11.2013 - 005
  • 16.11.2013 - 006
  • 16.11.2013 - 007

8 ноември 2013 – Първа акция

На 8 ноември точно в 12.20ч. в двора на гимназията се събра първата група за участие в акцията. Общо 17 ученика от 9,10,11 и 12 класове излъчиха свои отговорници, изслушаха инструктажа за безопасност, направен от директорката на училището г-жа Лидия Василева и се отправиха към спирката на метростанция Люлин, заедно с госпожа Крупева. Пред централния вход на Софийския университет ги очакваха представители на Столична община, които ги заведоха пред сградата на Художествената галерия. Там бяха набелязани две табла. Въоръжени с шпакли всички ученици се включиха в нелеката задача и явно направиха впечатление. Сервитьор от отсрещното кафене дойде с поръчка на клиент от заведението да почерпи всички участници, което се повтори и в края на акцията. Появи се и журналист от столичен вестник, който взе интервю от Мартин. Учениците работиха, но и се забавляваха от сърце, за което говорят и многобройните снимки, направени от неуморния Исидор. Всички се представиха блестящо. Веселите картини, които освен на ул.”Шипка” 6 могат да се видят и на сайта, са дело на Пола, Ерика, Димана от 12 клас , Боряна и Мария от 10 клас, и всеотдайните им асистенти. Предстои втора акция още тази седмица. Ще бъдат поканени и медии, които да отразят тази прекрасна проява с цел популяризирането й.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм