logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

  • 08.11.2014 - 001
  • 08.11.2014 - 002
  • 08.11.2014 - 003
  • 08.11.2014 - 004
  • 08.11.2014 - 005

На 17.10.2014 г. се проведе екскурзия до град Пловдив, в която участваха ученици от 8. до 12. клас на Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“, придружени от преподавателите Татяна Славова, Алина Маринова, Иван Инев и водачи от фирма „Мачирски спорт“. Всички почувствахме неповторимата атмосфера на Стария град и се насладихме на красотата на едни от най-посещаваните паметници на културата.

Първият обект, който разгледахме, беше възрожденската къща на Степан Хиндлиян. Тя ни очарова със съчетанието от източен и западен стил в архитектурата и мебелировката, както и с уникалните си стенописи и резбовани тавани. В съседство с нея се намира Балабановата къща, носеща името на един от собствениците й в началото на 20. век – търговеца Лука Балабанов. Построена е по подобие на къщите на богати фамилии в околностите на Цариград. Силно впечатление ни направи симетричното разположение на стаите, които са съхранили духа на отминалата епоха.

Посетихме и храма „Св. Константин и Елена“, известен със стенописите на прочутия възрожденски художник Захарий Зограф.

В Пловдив, който е един от най-старите градове в света, има много обекти, останали от времето на траките и Римската империя. Вървейки по една от калдъръмените улици, стигнахме до Античния театър. Изпълнено с емоции беше влизането в този амфитеатър, който ни пренесе във величествената епоха на император Траян и ни порази с внушителните си размери – места за 3500 зрители, и с акустиката си.

Екскурзията завърши с посещение на изложбата на Златю Бояджиев, намираща се в къщата на видния възрожденски деец д-р Стоян Чомаков, участник в борбата за църковна независимост. За учениците беше интересно да се запознаят с двата периода в творчеството на големия художник, който е нарисувал част от своите картини с лявата си ръка. Възхитихме се от умението на Златю Бояджиев да пресъздаде отминали исторически събития и живота на българина с моментите на радост и тъга.

Кратък, но вълнуващ беше престоят на учениците от Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ в Пловдив, избран за културна столица на Европа през 2019 г. Всички потеглихме към София в добро настроение и обогатени с много впечатления от видяното в Стария град.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм