logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

  • 17.01.2015 - 001
  • 17.01.2015 - 002
  • 17.01.2015 - 003
  • 17.01.2015 - 004
  • 17.01.2015 - 005
  • 17.01.2015 - 006
  • 17.01.2015 - 007
  • 17.01.2015 - 008
  • 17.01.2015 - 009

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ учaства от началото на учебната година в международния проект „Четящите“. Проектът предвижда да се прочетат и обсъдят четири подбрани от ръководителите му юношески книги.

Проектът има за цел да популяризира немска юношеска литература, както и да се задълбочат практическите езикови умения чрез обсъждане на книгите. Освен това дискусиите по контроверзни теми и обогатяването на словното богатство подготвят учениците за изпита за Немска езикова Диплома. През пролетта един избран от училището „Четящ“ ще вземе участие в състезание и ще има шанса да спечели за себе си и по този начин за училището титлата „Четящ на годината за 2015г.“.

Десет ученици от девети клас на Частно немско училище „Ерих Кестнер“ участват в проекта „Четящите“. Литературните произведения се разглеждат под ръководството на П. Павлова и с помощта на доброволката от Германия по програма за културен обмен Антония Мур. За тази цел участниците разполагат всяка седмица с по два учебни часа. Дори в извънучебно време те работят с висока мотивация по проекта и развиват свои идеи за творчески занимания по произведенията.

Миналата сряда, 07.януари 2015г., консултант-координаторът за немски език в България Йорг Каснер участва в учебните часове, посветени на проекта. В началото той се информира как протича проектът и разбра от учениците, как се справят с четенето на произведенията и какво е отработено до момента. Работата включваше например плакати по определени теми, играещи значителна роля в литературните произведения, скици на главните герои, както и кратки авторски филми, изпълняващи ролята на трейлър към съответната книга.

След това учебният час продължи под ръководството на господин Каснер. Основна тема беше „Семейните отношения“, към която той заедно с учениците подходи с много въображение. За встъпление в темата господин Каснер избра едно модерно немско музикално произведение, третиращо отношенията между родители и деца, като обсъди с учениците техните лични възгледи за добре функциониращи взаимоотношения между родители и деца, както и доколко аспектите на техните възгледи могат да бъдат преоткрити и в четирите литературни произведения.

Учениците работиха мотивирано и споделиха много от личния си опит и познанията си относно съдържанието на книгите, чрез което се създаде вдъхновяваща и приятна атмосфера за всички участници.

Господин Каснер е много доволен от процеса на протичане на проекта в групата на „Четящите“ и има желание и в бъдеще да е в течение на актуалното му развитие.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм